Alçıtepe Köyü; Gelibolu Yarımadası Çanakkale ili Eceabat ilçesi sınırlarında kalan Alçıtepe Köyü aynı zamanda büyük bir mola merkezidir.
Alçıtepe Köyü
Kilitbahir ve seddülbahir’in aksine, tarımsal karakterini koruyan Alçıtepe köyünün bugün 1,640 hektarlık tarımsal arazisi vardır. Buğday, arpa, ayçiçeği, susam, pamuk en önemli ürünlerdir. Zeytinliklerin yanısıra hepsi 1,200 baş kadar olan keçi, koyun ve inek de yetiştirilmektedir. Köy, iki adet zeytinyağı presi ile bir zeytin işleme merkezine sahiptir. Bunlardan biri, 182 üyeli bir kooperatif, diğeri ise bir baba-oğul tarafından işletilmektedir. Köylüler turizmin yerel ekonomiye olası katkılarının bilincindedirler ve Park İdaresi’ni ve hedeflerini destekler görünmektedirler. Alçıtepeli bakkal Salim’in kendi özel girişim ve çabaları ile oluşturulmuş olan bir müzede Yarımada’dan toplanmış ya da özel olarak bağışlanmış 1915 muharebelerine ait buluntular, belgeler vb sergilenmektedir.
Seddülbahir’in kuzeydoğusunda 1915 muharebelerinde Türk topçu mevzileri ile Seddülbahir –Alçıtepe cephesi karargahının bulunduğu Alçıtepe tepesinin eteklerinde kurulu olan Alçıtepe köyü, bombardımanlar sonucu tamamen tahrip olmuştur. Köy, İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin çıkarma yaptıkları ve muharebeler sonuna kadar da konumlarını korudukları cepheye oldukça yakındır. Bu nedenle, muharebelerin başında Türk kuvvetleri tarafından hiç kullanılmazken, sonraları yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır. TMP UDGP, Alçıtepe’de bir “bakı noktası” ile Alçıtepe köyünün kuzeydindeki tasnif dışı bıraklmış askeri alanda, “1915 Kara Muharebeleri Güney Cephesi (Seddülbahir-Alçıtepe)”ni ziyaretçilere sunabilmek amacıyla bir ikinci “TMP Tanıtım Merkezi” kurulmasını öngörmektedir. Bunlar gerçekleştiğinde, köyün turizm ve pansiyonculuk gelirleri önemli oranda artabilecektir.
1915’te tümüyle yıkılan Kirte köyü, geri dönen köylüler ve 1934’te Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Türk kökenli göçmelerce yeniden inşa edilmiştir. Evler, basit yapılı, çoğunlukla tek katlı, moloz taş malzemeli ve yüksek kiremit çatılıdır. Köy, TMP içinde ızgara planı sergileyen tek yerleşmedir. Diğerlerinden daha geniş iki ana sokak birbirini keser ve köy merkezini tanımlar. Köyün birkaç dükkan ve kahvehanesi ana sokaklarla irtibatlıdır. Ana sokakların kesiştiği yerden bir blok ötede yeralan, kiremit çatılı cami önünde geniş bir açık alana vardır. Tamamen yeniden inşa edilmesine rağmen, Alçıtepe, ızgara planı ve basit, iyi oranlanmış evleri; geniş, iyi tanımlı arka bahçeleriyle etkileyicidir.