Namazgah Tabyası: Çanakkale Kilitbahir Kalesi yanında bulunan Rumeli Aziziye diğer adıylaNamazgah Tabyası kıyı savunma noktalarından bir tanesidir.
Namazgah Tabyası
Namazgah tabyası Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmıştır. Asıl adı Rumeli Aziziye Tabyasıdır. Çanakkale Savaşı esnasında korunaklı alan olması, bölgeye dağılan birliklerin merkezi konumunda yer alması nedeniyle,Cuma Namazları burada kılındığı için Namazgah Tabyası ismini almıştır. Savaş esnasında açısı nedeniyle geri planda kalmış olmasına rağmen, boğazın ana savunma birimlerinden bir tanesidir.
Çanakkale Muharebelerinde 4.Ağır Topçu Alayı bölgesinde, 2.Ağır Topçu Alayı Taburunun merkeziydi. Tabyada 16 adet kıyı topu vardı. Bunlardan ikisi uzun 14’ü kısa menzilli ve 2’si uçaksavar topudur. 1892 yılında modernleştirilenNamazgah, 5 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Muharebesine katıldı.Çanakkale savunmasındaki en büyük tabyalardan olan Namazgah tabyası Çanakkale savaşlarında 18 Mart 1915’te isabet almıştır.
Namazgah Tabyası
Kilitbahir deniz sahilinden uzanan kara yolunu takip ettiğinizde, kalenin bitim noktası itibari ile Namazgahtabyasının ilk bonetleri solunuzda görünmeye başlar. Tabyada bulunan 16 topun cephanesini muhafaza etmek maksadıyla 18 tane şerit boneti, ve bir tane de ana bonet yapılmıştır.
Tabya Bonet
Bonet kelimesi Fransızca kökenli bir terimdir. Tam Türkçe karşılığı şapka demektir. Şapkaya benzediği için bu yapılara bonet ismi verilmiştir. Kullanım amacı ise cephane muhafazası ve kamuflajdır. Bonetlerin iç kısımları geniş duvarlara sahip binalar, üstleri ise topraktan oluşur. Binaların üstü örtülerek hem kamufle edilmiş, hemde olası bir saldırı durumunda cephaneliğin zarar görmesi engellenmiştir.
Maket
Namazgah Tabyası’na gelip aracınızı otoparka bıraktıktan sonra yaya ziyaretine uygun hale getirilmiş tabya içerisinde dolaşabilirsiniz. Tabya kapısından ilk girişte solda, tabyanın bütün haldeki maketini göreceksiniz.
Namazgah Tabyası Müzesi
Girişin tam karşısında yer alan büyük yapı, tabyanın en önemli ziyaret noktası olan müze kısmıdır. Müzeningirişinde sağ tarafta gişe bulunmaktadır. Gişenin karşısında ise Namazgah Tabyası’nın kısa bir tarihçesi yer almaktadır. Namazgah Tabyası Müzesi aynı zamanda Engelsiz Tarih Projesi Kapsamında engelli misafirlerimizin ziyaretlerine uygun hale getirilmiştir.
Müze
Gişe bölümünü geçip iç kısmına ilerlediğinizde, geniş bir alanın müze olarak düzenlendiğini görmektesiniz. İlk giriş kısmında işitme engelli misafirlerimiz için konulmuş bir gösterim ekranı bulunmaktadır. Bölümlere ayrılmış müze içerisinde, Çanakkale savaşı eserleri, fotoğrafları, savaş ile ilgili bilgi ve haberler sergilenmektedir. Son bölümden ara kısma çıkış yapılmaktadır. Ara kısımda yine bazı eserler sergilenmektedir. Aynı zamanda savaş esnasında isabet alan kısım cam bir muhafazaya alınmış ve ziyarete açılmıştır.
Ses ve Video Odaları
Ara kısımdan öncelikle Çanakkale Deniz Savaşı‘nın anlatıldığı bir odaya geçiş yapılmaktadır. Bu odada video slayt gösterisi ile savaşın başlangıcı, savaş hazırlıkları, mayın hatları, 18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı ve sonrası gösterilmektedir. Video gösteriminin hemen ardından aşağıdaki videoda yer alan Çanakkale savaşı sırasında, tabyalar arasındaki telefon haberleşmesinin bir canlandırmasının yapıldığı, maket ve orijinal iletişim araçlarıyla donatılmış özel odaya geçiş yapılmaktadır. Burada yer alan 30 saniyelik gösterim sonrası Çanakkale Deniz Savaşıanlarının sergilendiği bir köprü üzerinden ara kısıma geçiş yapıp, daha sonra ise müzeden çıkış yapılmaktadır.
Namazgah Tabyası Bakı Terası
Namazgah tabyasının deniz kıyısında bir bakı terası bulunmaktadır. Bakı terası Çanakkale Boğazı’na çok hakim bir noktadan seyir imkanı sunmaktadır. Bakı terasına çıkarak tüm Çanakkale Boğazı’nı tek bir noktadan inceleyebilirsiniz. Bakı terası özellikle rehberler tarafından Çanakkale Deniz Muharebelerini anlatmak için sıklıkla kullanılmaktadır.