Şahindere Gerçek Şehitlik

Şahindere Şehitliği; gerçek bir şehitlik olan Şahindere Şuheda Kabristanlığı, içerisinde bulunan Teğmen Mustafa Efendi Kabri ile hafızalarda yer almaktadır.

Şahindere Şehitliği

Şehit Sayısı

Şahindere Sargı Yeri şehitliğinin girişinde yer alan tabelada 1,2,5,6,7,10 ve 11. Tümenlere ait 1969 Şehidimizin burada yattığı belirtilmektedir. Ancak resmi kaynak olarak kabul edeceğimiz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürlüğükayırlarına göre burada yatan şehit sayımız 2177 olarak belirtilmektedir.

Şahindere Şehit Sayısı

Şehitlik Tarihi

Çanakkale Savaşı esnasında korunaklı ve suyun yakın olduğu, aynı zamanda cephe ve cephe gerisi arasında ulaşımın kolay sağlandığı noktalara büyük sağlık tesisleri kurulmuştur. Savaş esnasında Sargı Yeri olarak adlandırılan bu merkezler, günümüzün cephe hastanelerinin yerini tutmaktadırlar. Gerisinde bulunan Soğanlı dere hastanesine göre daha küçük olan Şahindere sargı yeri, güney cephesi gerisinde önemli bir sağlık merkezi olmuştur. Şehitlik 2004 yılında yapımı başlatılarak 18 Mart 2005 yılında 90. yıl törenlerinde açılışı gerçekleştirilmiştir.

Şahindere Şehitliği Tarihi

Sembolik Şehitlik

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan şehitliklerimiz genel bir düzenleme ile tek bir mimari örneğe göre restore edilmişlerdir. Yapımlar esnasında Şehit kabirlerine zarar vermemek adına kabirlerin bulunduğu alanların yakınına yapılmışlardır. Şahindere sargı yeri şehitliği de aynı mimari özelliğe sahiptir. Burada bulunan şehitlerimizin memleketleri enveriye adı verilen asker başlıklarının alın kısımlarına yazılarak hilal ay biçiminde dizilmiştir. Uç kısmında da şehitlerimizin anısına küçük bir anıt göğe yükselir. Dikili bir taş gibi yükselen bu anıtın alt kısmı ise yıldız biçimindedir. Böylece gökyüzünden bakıldığında Ay – Yıldız yani Türk Bayrağı görüntüsü vermektedir. Hilal ay olarak çevrilmiş kısmın iç tarafında alfabetik sıraya göre, şehitlerimizin memleketleri, baba adları, adları, rütbeleri ve doğum – ölüm tarihleri yazmaktadır.

Sembolik Şehitlik

Gerçek Şehitlik Kabirleri

Şahindere Şehitliği ziyaretine geldiğinizde park yerinden yukarı uzun bir merdiven ile çıkarsınız. Merdiveni çıktıktan sonra karışınızda iki yol ayrımı vardır. Sola doğru uzanan yol sembolik şehitliğe gider. Sağa doğru baktığınızda ise etrafı zincirler ile korumaya alınmış, meşe ve çam ağaçlarının altında kalan bölgeyi görürsünüz. Taş döşeli yoldan ilerlediğinizde etrafınızda bulunan eski mezarlar ve mezar taşları dikkatinizi çekecektir. Bu bölüm gerçek kabirlerinolduğu alandır. Ancak burada göreceğiniz etrafı çevrili olan ve aşağıda bahsettiğim tek bir mezar haricinde kalanlar, içerisinde gerçekten bir şehidimizin yattığı kabirler değildir. Cumhuriyet dönemi ve sonrasında bölgede görev alan askerlerimiz ve bölgeye gelen ziyaretçiler, burada şehidi yatan ailelerin anılarına yaptığı mezarlardır bunlar. Savaş zamanında şehit sayımız nedeniyle maalesef tek tek defin etme şansımız olmadığından, şehitlerimiz toplu olarak defnedilmiştir.

Gerçek Kabirlerin Olduğu ALan

Teğmen Mustafa Efendi Kabri

Şahindere şehitliğinin gerçek şehitlik olarak diğer şehitliklerimize göre daha fazla hafıza kalmasının nedeni Mustafa Efendi kabridir. Mustafa Efendi’nin kabrinden çok, uzun yıllardır rütbesi tartışıla gelmekteydi. Bunun nedeni Osmanlızamanındaki rütbe ayrımlardır. Mülazım-ı Sani ve Mülazım-ı Evvel tartışmaları süre gelir iken, tabelalara Asteğmenolarak yazılmış, sonrasında ise Teğmen olarak değiştirilmiştir. Yukarıda bahsettiğim çevrili alan içerisinde ilerlerken karşınıza Mustafa Efendi kabri çıkar. 10. Tümenin 30. Piyade Alayında görev yapan Mustafa Efendi yaralanarak sargı yerine getirilir. Kurtarılamaz ve 18 Eylül 1915 günü Şehit olur. Kuzey bölgesinde görevli bir subay olan babası Ali Şadi Efendi‘ye haber verilir. Savaşın daha hafif dönemine denk geldiği için Ali Şadi Efendi gelerek oğluna son görevini yerine getirebilmiş ve en azından ona bir kabir yapmayı başarabilmiştir. Kabir savaş sonrasında yenilenmiştir ancak hangi tarihte ve kimin tarafından yenilendiği tamam olarak belirli değildir.

Mustafa Efendi Kabri

Mola Noktası

Şahindere Sargı Yeri Şehitliği aynı zamanda bölgedeki mola noktalarından bir tanesidir. Bölgede yiyecek-içecek, alışveriş ve lavabo ihtiyaçlarını giderebileceğiniz tesisler bulunmaktadır.

Şahindere Şehitliği Girişi